Opdracht 5: kunststromingen  

 

Pointillisme:

Pointillisme is een schildertechniek die aan het einde van de negentiende eeuw heel populair was. De schildertechniek bestaat uit het neerzetten van punten op het schildersdoek, het doel was om sfeer, licht en het weer te weergeven. Het Pointillisme is bedacht door de Fransman Georges Seurat. Om te werken met deze schilderstechniek moest je veel geduld hebben, het duurt namelijk erg lang om een Pointillisme schilderwerk mooi afgewerkt te krijgen. De meningen waren dus ook erg verschillend over deze schilderstechniek, of je vond het heel mooi of je vond het heel lelijk. Het schilderij dat mij heel erg aansprak waardoor ik graag wat meer wilde weten over deze schilderstechniek, was het schilderij van Georges Seurat: Un dimanche après-midi à l'île de la Grande Jatte. Het schilderij spreekt mij erg aan omdat het veel kleuren heeft en het er heel uitnodigend uitziet, je wilt ernaar blijven kijken. Ik vind de combinatie van de kleuren erg mooi, ze lopen goed op elkaar over. Ook gebeurt er veel in het schilderij, je kan duidelijk zien dat de schilderstechniek Pointillisme is. 

 

Georges Seurat:

Un dimanche après-midi à l'Île de la Grand Jatte

 

 

 

 

Realisme:

Realisme is een schilderstechniek die afstamt uit de jaren 1840 tot 1880. Het doel van het Realisme was het precies weergeven van de (maatschappelijke) werkelijkheid. De schilderstechniek was erg populair in Frankrijk, de mensen daar vonden dat deze schilderstechniek een hoop romantiek uitstraalde. Voor veel mensen was deze techniek ook de echte waarheid, de schilderijen hoefde niet altijd mooi te zijn of een betekenis te hebben. De meeste schilderijen lieten de arme hardwerkende mensen zien, iets wat een grote rol speelde in deze tijd. Het schilderij dat mij erg aansprak om meer te weten over deze schilderstechniek was De Wolgaslepers van Ilya Repin. Ik vind het schilderij niet echt mooi maar meer een verhaal uitstralen dat je erg aanspreekt, het lijkt erg op slavernij. Op het plaatje zie je hard werkende mensen die erg uitgeput zijn, dit speelde rond 1840 tot 1880 ook erg veel. Ik vind het mooi dat je met een schilderij een waargebeurd verhaal kan laten zien en vertellen. 

 

 

Ilya Repin

De Wolgaslepers

 

Surrealisme:

Het Surrealisme is een schilderstechniek die is ontstaan in het jaar 1920 en in het heden nog steeds populair is. Bij het Surrealisme draait alles om fantasie, je kan bij veel van deze schilderijen rare vormen, kleuren, patronen en objecten tegenkomen. Het Surrealisme is bedacht door de psychiater Sigmund Freud. Hij schilderde vaak de gekste schilderijen, veel mensen vonden ze soms ook schokkend. Sigmund Freud vond het belangrijk om het verschil tussen het bewuste en onbewuste te laten zien. In de onbewuste delen zaten vaak dromen, verlangen of angsten. De reden waarom het Surrealisme nu nog steeds gebruikt wordt is omdat mensen hun gedachtes vrij kunnen laten in hun kunstwerk. Het schilderij dat mij erg aansprak om meer te weten over deze schilderstechniek is het schilderij van Willem den Broeder: BrainChain. Toen ik voor het eerst naar dit schilderij keek was ik een beetje verbaasd, waarom zou je dit schilderen? Toen ik las dat het de schilderstechniek Surrealisme was begon ik te snappen waarom Willem den Broeder dit had gemaakt, het waren zijn eigen gedachtes. Ik vind het een mooie gedachte dat mensen hun gevoelens, angsten etc kunnen verwerken in een tekening of schilderij. 

 

Willem den Broeder:

BrainChain

 

Fauvisme:

Het Fauvisme is een schilderstechniek die is ontstaan rond 1905 en eindige rond 1945. Door het ontstaan van Fauvisme ontstond er ook Moderne Kunst. Bij deze schilderstechniek gaat het vooral om het inkleuren van grote vlakken en het gebruiken van veel lijntechnieken. Daarnaast is er nog een heel opmerkend kenmerk, het gebruiken van veel felle kleuren. Bij het Fauvisme worden er vaak mensen en natuurlandschappen getekend, dit hoeft niet realistisch te zijn. Het Fauvisme ging tegen alle regels in, dit deden de kunstenaars om de bevolking te laten weten dat mensen zelfstandig zijn en samen ook keuzes kunnen maken, een vorm van democratie. Wie het Fauvisme heeft bedacht is niet duidelijk, wel is het zeker dat deze schilderstechniek uit Frankrijk komt. Het schilderij dat mij erg aansprak en ervoor zorgde dat ik meer over deze schilderstechniek wilde leren was het schilderij van Georges Braque: Landscape at La Ciotat. Ik vind het erg schilderij erg mooi omdat de kleuren zo fel zijn en het er tegelijkertijd toch ook wel een beetje nep uitziet, er zit fantasie in. Op het eerste gezicht kan je niet echt bedenken wat het schilderij nou precies laat zien, maar als je er langer naar kijkt kan je zien dat het een landschap is.

 

Georges Braque:

Landscape at La Ciotat